Serbian (Latin)

Učlani se

Kratko uputstvo

Molimo sve zainteresovane za učlanjenje kada preuzmete i popunite formular, snimite ga na vaš hard disk. Popunjeni formular pošaljite na email adresu anli@sezampro.rs

Formular za učlanjenje

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday79
mod_vvisit_counterYesterday75
mod_vvisit_counterThis week154
mod_vvisit_counterLast week576
mod_vvisit_counterThis month1281
mod_vvisit_counterLast month2688
mod_vvisit_counterAll days228358

Ko je online

Imamo 33 gostiju na mreži

Prijatelji sajta

Galerije i muzeji

Mreža PDF Štampa El. pošta

Osnova projekta je saradnja započeta pre dve godine sa skupšptinama stanara na opštini Čukarica, mz. Mihajlovac, kada je formirana mreža sa oko 400 predsednika skupšptina stanara. Sada broji oko 1 000 skupština stanara u zgradama i oko 200 predstavnika ulica sa individualnim kućama. Negde oko 40 000 domaćinstava, od čega više od 30 000 na Čukarici, skoro 150 000 građana Beograda. Ovim se približavamo realizaciji cilja za 2012 goidinu od 2000 skupšptina stanara u zgradama i od oko 200 predstavnika ulica sa individualnim kućama što bi značilo negde oko 70 000 domaćinstava, u proseku oko 200 000 građana Beograda.
Formiranje jedne jedinstvene mreže skupšptina stanara je po našem mišljenju od strateške važnosti za održivi razvoj grada i unapređenje njegove komunalne i svake druge uređenosti pa je ovo odlična prilika da se to područje gradskih javnih politika bitno poboljša. Ankete koje smo pre dve godine radili sa predsednicima skupšptina stanara pokazuju njihovo veliko nezadovoljstvo onim što grad u ovoj sferi čini, bolje reći ne čini. Posledica toga je da u mnogim zgradama skupšptine stanara nisu konstituisane, a gde jesu često postoje samo formalno a u praksi ne funkcionišu. Ovaj projekat je ujedno i jedinstvena prilika za unapređenje i bitno poboljšanje odnosa opština sa građanima, naročito u smislu veće interaktivnosti i poboljšanja prohodnosti inicijativa skupšptina stanara prema svim drugim nivoima opštinske i gradske vlasti.
Naša iskustva u gore pomenutom projektu iz 2009. pokazuju da smo sa lakoćom napravili i razvili mrežu od 400 predsednika skupšptina stanara, i to polazeći od opštinske baze podataka koja je više od 80% bila pogrešna. Sve aktivnosti nose predsednici skupšptina stanara, svako u svojoj zgradi. Područje implementacije projekta je bilo podeljeno na 20 organizacionih jedinica, svaka sa po 20 skupšptina stanara koje je koordinirao 1 koordinator. Predsednici su, svako u svojoj zgradi, nakon završene obuke anketirali svoje stanare, delili im flajere i obaveštenja, lepili plakate, sazivali tribine i okrugle stolove, organizovali performanse i susrete sa građanima na otvorenom prostoru, evidentirali socijalno ugrožene, delili im energetski efikasne sijalice i merili efekat ovih aktivnosti na smanjenje njihovog siromaštva i jačanje inkluzije.
I u ovom projektu nosilac svih aktivnosti biće mreža skupšptina stanara.
Radi ostvarivanja navedenih ciljeva doneli smo i povelju koju prve skupstine stanara uskoro potpisuju i njoj pristupaju. Uporedo sa tim, prikupljamo i potpise stanara za realizaciju svih predviđenih projektnih aktivnosti. Povelju u celini možete pročitati
ovde.