Serbian (Latin)

Učlani se

Kratko uputstvo

Molimo sve zainteresovane za učlanjenje kada preuzmete i popunite formular, snimite ga na vaš hard disk. Popunjeni formular pošaljite na email adresu anli@sezampro.rs

Formular za učlanjenje

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday79
mod_vvisit_counterYesterday75
mod_vvisit_counterThis week154
mod_vvisit_counterLast week576
mod_vvisit_counterThis month1281
mod_vvisit_counterLast month2688
mod_vvisit_counterAll days228358

Ko je online

Imamo 34 gostiju na mreži

Prijatelji sajta

Galerije i muzeji

Formiranje mreže PDF Štampa El. pošta

Naša vizija je jedna jedinstvena i masovna mreža formirana od više mesnih lokalnih mreža čiji su osnovni nosioci direktno i po našem mišljenju najdemokratskije birani predstavnici građana oslobođeni od nedostataka koje sa sobom nužno nosi pripadnost ovoj ili onoj stranci. A to je prvenstveno moderno shvatanje politike gde profesionalni političari nastoje da svoj odnos sa biračima pretvore u poslovni, što znači moć i novac za partije i da se nešto, ako već mora ponudi i građanima. Nosioci ovih mreža su skupštine stanara, studentski i đački parlamenti. Smatramo da samo oni mogu i istinski žele da unapređuju demokratski predstavnički sistem tako da interesi građana postaju obavezniji u političkom sistemu, a njihov uticaj na javne politike u Republici Srbiji raste.
Ovde ćemo pomenuti samo neke od naših aktivnosti u pojedinim javnim politikama kojima ćemo stalno priključivati nove.
Kad se radi o javnim politikama koje se tiču organizacije uprave i vlasti na lokalnom,om, opštinskom i gradskom nivou-dosad realizovana istraživanja pokazuju da je organizacija uprave na najnižem, tzv. „mikro“ nivou, tj. skupština stanara uglavnom zapuštena ili postoji samo formalno. Takođe, prohodnost njihovih inicijativa ka višim nivoima uprave i vlasti je vrlo mala. Nekada, su na svim MZ postojali delegati skupština stanara, pa su mesne inicijative bile bile mnogo uspešnije. Umrežavanjem skupština stanara, studentskih i đačkih parlamenata,organizacijom njihovih opštinskih i gradskih konferencija uz učešće uprave, odborničkih i poslaničkih grupa, prikupljanjem potpisa za izmenu i dopunu Ustava, zakona i drugih akata sa ciljem uključivanja građana u sistem uprave nastojaćemo da ovo stanje promenimo u susret većem uvažavanju interesa građana.
Kad se radi o javnim politikama u upravljanju otpadom – aktivnosti su usmerene pre svega u susret većem, efikasnijem i direktnijem učešću građana u donošenju, primeni i promenama javnih politika u ovoj oblasti. Najvećim delom zbog nedovoljno razvijene svesti građani ovu tematiku ne rangiraju na odgovarajući način što omogućava da u njihovo ime ove politike donose uske i najčešće od građana otuđene ekspertske grupe. Budući da je reč o javnim politikama koje direktno utiču na zdravlje ljudi ovakvo stanje je neodrživo. Mnogobrojne divlje deponije su najbolji pokazatelj koliko smo u pravu.
Kad se radi o uticaju na javne politike u energetici i socijalnoj sferi – naše aktivnosti se pre svega tiču jačanja međuzavisnosti između energetskog i siromaštva uopšte. To se pogotovo odnosi na preraspodelu tereta utrošene energije od sadašnjeg sistema gde je cena i za bogate i za siromašne ista ka pravednijoj gde će najugroženiji biti kategorisani kao ugroženi potrošači sa besplatnim kvotama energije što dugoročno smanjuje siromaštvo uopšte, a što praksa je u mnogim zemljama EU.
Kad se radi o uticaju na javne politike u vezi sa srednjim obrazovanjem - U cilju unapređivanja kurikuluma srednjih stručnih škola koje imaju dodirnih tačaka sa fizikom, hemijom, energetikom, ekologijom… pre svega u smislu jačanja uloge praktične nastave i sticanja praktičnih znanja u nastavnom kurikulumu ovih škola. Školski timovi izvodiće i određene radove pod nadzorom eksperata iz kompanija partnera, koje se bave električnim otpadom i energetskom efikasnošću, sa ciljem da deca tako steknu odgovarajuću praksu i otklone sada najprisutnije zamerke poslodavaca da im nedostaje tzv. „4 K“ - komunikacija, kooperacija, kritičko razmišljanje i kreativnost – sve ove osobine se nedovoljno razvijaju kod mladih kroz postojeći sistem školovanja.