Serbian (Latin)

Učlani se

Kratko uputstvo

Molimo sve zainteresovane za učlanjenje kada preuzmete i popunite formular, snimite ga na vaš hard disk. Popunjeni formular pošaljite na email adresu anli@sezampro.rs

Formular za učlanjenje

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday80
mod_vvisit_counterYesterday75
mod_vvisit_counterThis week155
mod_vvisit_counterLast week576
mod_vvisit_counterThis month1282
mod_vvisit_counterLast month2688
mod_vvisit_counterAll days228359

Ko je online

Imamo 54 gostiju na mreži

Prijatelji sajta

Galerije i muzeji

Predlozi za dopunu nacrta Zakona o održavanju zgrada PDF Štampa El. pošta
 1. Nacrt i dalje ne omogućava da građani imaju veći uticaj na rad  lokalne samouprave niti daje dovoljno institucionalizovanih instrumenata podrške građanskim inicijativama i predlozima a o mogućnostima da građani van političkih partija učestvuju u upravljanju i kontroli m.z. i opština da i ne govorimo pa je mogućnost skupština stanara da utiču na pitanja koja  su vitalnog značaja za više zgrada i dalje u domenu bajke.
 2. Nacrt treba da skupštine zgrada tretira kao neprofitna udruženja građana, a ne kao privredna.
 3. Skupštinama stanara ne treba da se sužavaju nego da se proširuju prava koja su im dosadašnjim zakonom data.
 4. Lokalne uprave treba delom a ne rečima, dakle materijalno i svim drugim sredstvima koja nedostaju skupštinama stanara da podrže legalnost i legitimnost u njihovom radu. To znači da finansijski i logistički pomognu skupštine zgrada da prilikom osnivanja i rada ispoštuju zakonske odredbe i podzakonske akte. Ali da bi to uradile lokalne uprave treba da snime kapacitete svojih skupština što još nijedna mesna zajednica ni opština nije uradila.
 5. Da se vodi računa o broju članova radnih tela prilikom organizovanja i rada Skupština zgrada, u odnosu na broj stanova i drugih posebnih delova stambene zgrade, tako da zgrade budu obavezne da imaju predsednika i zamenika predsednika skupštine zgrade, a da same odlučuju o ostalim organima i radnim telima u zavisnosti od potreba i broja vlasnika stanova i drugih delova zgrade (više od 50 stanova).
 6. Da se u donošenju odluka uvede mogućnost prethodnog pismenog referendumskog izjašnjavanja članova skupštine zgrade, jer je obezbeđenje kvoruma za održavanje sednice postalo veliki problem iz raznoraznih razloga: nemogućnost dolaska vlasnika stanova u zakazano vreme, neupućenost, nezainteresovanost, neodgovornost...
 7. Da naplata sredstava za tekući rad skupštine od stanara zgrade bude deo institucionalizovanog i jedinstvenog sistema objedinjene naplate kao što su to već sredstva za redovno i investiciono održavanje. Naravno, tamo gde ovaj sistem već postoji kao što je to slučaj u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i drugim gradovima, uz obavezno uvažavanje socijalnih specifičnosti svakog domaćinstva i kategorizaciju tzv. zaštićenih potrošača koji zbog svog socijalnog statusa ne plaćaju ovu uslugu.
 8. Da se omogući da jedno lice ili nekoliko lica, obavlja poslove zastupanja, organizovanja  i rada više skupština zgrada sa ciljem profesionalizacije                                                                             celog sistema upravljanja zgradama.
 9. Da se ne komplikuju i ne pooštravaju procedure za donošenje odluka i saglasnosti skupština zgrada  u odnosu na već predviđena rešenja.
 10. Da lokalne uprave pomognu i podrže skupštine stanara da pored već poznatih načina finansiranja kao što su izdavanje zajedničkog prostora, prilozi članova, nadogradnja krovova ili njihove adaptacije, donacije i dotacije države razrade i druge održive sisteme dodatnog finansiranja kao što su primarna selekcija i aktivno upravljanje otpadom, energetska efikasnost, korišćenje svojih reklamnih resursa i tome slično.
 11. Nacrt Zakona o održavanju stambenih zgrada mora da bude usklađen sa evropskim zakonima (dobar primer je slovenački zakon o zemlji i održavanju zgrada). Osnovni razlog je kvalitet kako bismo izbegli početničke greške u konceptu i pojedinim rešenjima.

 

Aleksandar Milošević, predsednik NVO ANLI.