Serbian (Latin)

Učlani se

Kratko uputstvo

Molimo sve zainteresovane za učlanjenje kada preuzmete i popunite formular, snimite ga na vaš hard disk. Popunjeni formular pošaljite na email adresu anli@sezampro.rs

Formular za učlanjenje

Brojač poseta

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday80
mod_vvisit_counterYesterday75
mod_vvisit_counterThis week155
mod_vvisit_counterLast week576
mod_vvisit_counterThis month1282
mod_vvisit_counterLast month2688
mod_vvisit_counterAll days228359

Ko je online

Imamo 69 gostiju na mreži

Prijatelji sajta

Galerije i muzeji

Škole
Početak saradnje sa školama PDF Štampa El. pošta

Sada projekat ulazi u fazu kada u usklanjanju električnog i elektronskog otpada sa ulice i iz naših domova postepeno sa gradjana organizovanih kroz skupštine stanara prelazimo i na druge ciljne grupe kao što su škole. Ispod možete pročitati i pisma kojima škole pozivamo na saradnju.

 
Pismo školama PDF Štampa El. pošta

Udruženje građana ANLI je 2011. godine pokrenulo projekat pod nazivom ,,Uredi, sakupi, recikliraj, uštedi' čiji je osnovni cilj upravljanje različitim vrstama otpada na mirko nivou (nivo pojedinca, domaćinstva, zgrade, ustanove, kvarta, mesne zajednice...). Upravljanje otpadom na ovaj način je inovacija ne samo u nacionalnim, već i u svetskim okvirima, iz razloga što se otpad do sada zbrinjavao uglavnom na javnim površinama. Po prvi put, oni koji proizvode otpad – građani, škole i druga pravna lica, moći će da ostvare i značajne dobiti.

U okviru projekta pokrenuto je više pilot projekata i strateških partnerstava sa ovlašćenim reciklerima, operaterima ambalažnog otpada i drugim kompanijama i asocijacijama za sakupljanje i reciklažu elektronskog i električnog otpada, papira, pet ambalaže, aluminijuma... itd. Prvi među njima gde se već realizuju brojne aktivnosti, jeste model sakupljanja elektronskog opada.

Elektronski i električni otpad čine svi električni i elektronski aparati koji ne rade, a zauzimaju prostor i ugrožavaju zdravlje svih nas. Sve dok je neoštećen, ovaj otpad nije opasan po ljude, ali svaki pokušaj da se baci u klasične i za to neprilagođene kontejnere može da dovede do oštećenja zbog kojih postaje velika opasnost. Najopasniji su teški metali poput žive, kadmijuma i hroma, halogenovane materije, PVC materijali, bromovani usporivači gorenja, arsen, azbest, nikl i sl. Svi oni su vrlo opasni po zdravlje, izazivaju rak i druga teška oboljenja.

U sklanjanju ove opasnosti sa ulice i iz naših domova, pored gradjana organizovanih kroz skupštine stanara, uključujemo i druge ciljne grupe, kao što su škole.

Škole, kao i druge ustanove, imaju zakonske obaveze da na odgovarajući način zbrinu svoj otpad, ali u odnosu prema učenicima, škole kao obrazovne institucije imaju još dve osnovne uloge, informativnu i edukativnu.

Informativna se sastoji u tome da učenici saznaju više o osnovnim načinima zbrinjavanja i upravljanja otpadom. Informisanje se vrši podelom obaveštenja svakom učeniku, sa ciljem da on/ona tu informaciju dalje prosledi svojim roditeljima, rođacima, komšijama... Podela obaveštenja vrši se na času razredne nastave, kako bismo obezbedili da se temi recikliranja otpada prida dovoljan značaj i da obaveštenja stignu do svakog učenika. Nakon obaveštavanja svojih roditelja i okoline, učenici nemaju nikakav kontakt sa samim procesom sakupljanja elektronskog otpada. Građani prijavljuju svoj otpad udruženju građana ANLI (Kraljice Katarine 85, Banovo brdo) putem e-mail adrese adrese Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , telefonom na 011/ 25 44 597 ili na poleđini pomenutog letka naprave listu otpada sa kontaktima vlasnika i daju nazad učeniku. Mi otpad prijavljujemo ovlašćenom recikleru, koji u roku od 10 dana od prijave dolazi, meri, odvozi i donira poseban fond škole ,,Recikliraj i pomozi’’ 10 RSD po kilogramu prikupljenog otpada. Sa školom se prethodno potpisuje ugovor o partnerstvu i ona se tretira kao partner u svim aktivnostima, te je njen zaštitni znak prisutan na svim dokumentima projekta. Svaka škola je pritom obavezna da otvori poseban fond ,,Recikliraj i pomozi’’ koji će ekskluzilvno biti namenjen za potrebe ovog projekta i prikupljanje sredstava od sakupljenog elektronskog, ambalažnog i drugog otpada. Sredstva iz fonda biće namenjena prioritetnim potrebama ugroženih u školi, a ankete će omogućiti da svi članovi škoskog kolektiva, i učenici i profesori i roditelji, odlučuju prilikom izbora tih potreba. Na primer, to može biti pomoć za jednu ili više učenika iz škole, nabavka sportske ili druge opreme za školu... itd.

Pored već pomenute informativne uloge škole, tu je i njena edukativna uloga. U školama se organizuje niz radionica za učenike koje su prilagođene njihovom uzrastu. Za mlađe uzraste, to može biti, na primer, igraonica ,,Taknuto maknuto’’, a za starije smo predvideli kreativne radionice i edukativna predavanja o značaju reciklaže. Pomenuta igra ,,Taknuto maknuto’’ je postavljena tako da mlađim uzrastima omogućava da aktivno usvajaju nova znanja o zaštiti životne sredine i da u skladu sa individuanim dostignućima u osvajanju znanja u toj oblasti učenik osvaja nove nivoe igre. Takođe, sve što nastane na kreativnim radionicama upotrebiljava se za dalje širenje svesti građana o značaju reciklaže. Na primer, jedna od primarnih radioničkih aktivnosti je izrada dekorativnih kutija za sakupljanje sitnog elektronskog otpada (baterije, sijalice, mobilni telefoni...itd) koje će zatim biti dodeljivane domaćinstvima kako bismo sprečili da i taj deo elektronskog otpada, ostane nerecikliran. Ovo je izuzetno značajno naročito u svetlu činjenice da samo jedna baterija kontaminira zemljište i čini ga neupotrebljivim za proizvodnju hrane za period od skoro 400 godina. Međutim, postavke igraonica i radionica nisu fiksirane, već se sa svakom školom posebno dogovaraju i razrađuju, što svakoj od njih ostavlja slobodu da definiše tip radionica najprikladniji njenim mogućnostima.

Na adekvatan način u sve ove sktivnosti se uključuju i Učenički parlament, Savet roditelja, Školski odbor i ostala tela bitna za ovakve aktivnosti.

U narednom periodu počinju i prve konkretne aktivnosti u sakupljanju ostalih vrsta otpada, koje ćemo takođe realizovati u školama.

U vezi sa svim gore navedenim, želeli smo da sa Vama i Vašim saradnicima razgovaramo o konkretnim aktivnosti u Vašoj školi, u nekom terminu koji Vama i njima odgovara.

Osobe za kontakt:
Aleksandar Milošević, predsednik NVO ANLI 063 503 639, 25 44 597,
Katarina Stanković, asistent za rad sa mladima, 064 309 32 09, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Srdačan pozdrav


predsednik NVO ANLI